Arthroszkópia

Az térdízületi arthroszkópia egy minimálisan invazív és biztonságos eljárás, mely az ízületi sérülések, ill. különféle elváltozások ellátását teszi lehetővé.

A hagyományos műtéttel szemben az arthroszkópia előnye, hogy nem kell felnyitni az ízületet. Általában két – három apró bemetszést ejtünk. Egy a kamera számára és egy az ízületben használandó sebészeti eszközök számára. Mivel a sebzés kicsi, csökken a gyógyulási idő és gyors felépülést tesz lehetővé. Az egyszerűbb beavatkozások 15-20 perc alatt elvégezhetők, a bonyolultabbak maximum 2 órát vesznek igénybe. Az arthroszkópos térdműtéttel kezelhető, megoldható a meniscus szakadás, keresztszalag szakadás, porckárosodás.

A teljes fájdalommentesség elérése érdekében a műtétet altatásban, vagy spinális érzéstelenítésben végezzük. A műtét során egy ceruzavastagságú műszert (arthroszkóp) bevezetünk az ízületi résbe, mely száloptikás kamerát tartalmaz és a műtéti képet egy monitorra viszi át. Ahhoz, hogy az ízületet tisztán láthassuk, steril sóoldattal töltjük fel az ízületi teret. Egy másik apró metszésen keresztül (kézi, illetve motorizált) műszereket juttatunk be, melyekkel a porcfelszíneket megtapinthatjuk vagy különféle beavatkozásokat végezhetünk. A műtét után eltávolítjuk a műszereket, és varratokkal bezárjuk a sebet. 

A műtét kb. 15-25 percig tart és többnyire a beteg a műtét napján elhagyhatja a kórházat. A felépülési idő az arthroszkópos térd műtéteket követően általában gyors, de nagy mértékben függ a kezelt elváltozás súlyosságától. A porcgyűrű szakadása esetén, amennyiben az elváltozást jelentős porckopás nem kíséri, általában néhány héttel a műtét után a betegek visszatérhetnek a munkába és rendszerint nem sokkal később a sporttevékenységet is  elkezdhetik. Komplexebb műtéteket követően (pl.: meniscus varrat, mikrofraktúra, keresztszalag plasztika, stb.) a teljes felépülés akár néhány hónapig is eltarthat és szükséges lehet könyökmankó vagy térdrögzítő brace tartós használata.

Egyéb mozgásszervi megoldásaink

Megosztható tartalmat olvasott

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter

A jelenlegi egészségügyi jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a magánellátásban végzett gyógyítási folyamatot, az állami egészségügyi ellátás keretein belül is végezzük.

Fontos tudni, hogy magánellátásban a teljes gyógyulási folyamatot le tudjuk fedni, professzionális diagnosztikai és műtéti háttérrel, kimagasló szakmaisággal.