Gyermekortopédia

„A gyermekkori mozgásszervi problémák diagnosztizálása és azok kezelése adják az alapot, az egy életen át tartó egészséges életnek. Fontos tudni, hogy a gyermekkori ortopédiai problémák okozhatják a fiatalkori ízületi kopást.”

GYERMEKORTOPÉDIAI VIZSGÁLATOK CSECSEMŐKORTÓL

A csípő- és térdízületi protetika mellett másik kifejezett szakterületemnek tartom a gyermekortopédiai vizsgálatokat és kezeléseket, melyeket egészen csecsemőkortól végzek. Így illeszkedik össze a gyermekortopédiai gyakorlatom és szaktudásom a felnőtt ortopédiai specialitásommal, az ízületi protézis beültetéssel.

MIKOR ÉRDEMES GYERMEKORTOPÉD SZAKORVOSHOZ FORDULNI?

A gyermekortopédiában kifejezetten nagy hangsúlya van a rendszeres szűrővizsgálatoknak, melyeket már csecsemőkorban fontos elvégezni.

  • A születés után, 6 hetes korban javasolt a kisbabák csípőízületének vizsgálata, Ezt ultrahanggal és fizikális módszerrel módszerrel végezzük. E szűrővizsgálat célja, hogy kiszűrésre kerüljön a születéskori csípőficam és annak kezelését mihamarabb meg tudjuk kezdeni.
  • 3-4 hónapos korban ajánlott megismételni a csípővizsgálatot, még mielőtt az ízület teljesen becsontosodna.
  • 1, 3 és 6 éves korban feltétlenül szükséges a gyermekortopédiai szűrővizsgálatot elvégezni, hogy minél megfelelőbb legyen a mozgásfejlődés, testtartás és a járás.

A szűrővizsgálatokat szülőként nagyon komolyan kell venni, a komolyabb mozgásszervi problémák és panaszok elkerülésében. Megelőzhető a gerincferdülés, mely a gyermeket akadályozná a sportban, munkavégzésben, valamint megelőzhető a krónikus hát- és derékfájás, ne adj’ isten, a porckorongsérv.Gyermekortopéd szakorvosként fontosnak tartom a panaszt okozó mozgásszervi eltérések kivizsgálását és azok kezelését is. Az eltéréseknek több oka is lehet.

  • Mozgásfejlődésből adódó
  • Genetikai hajlam miatt kialakult
  • Baleseti sérülésből származó, vagy szerzett (pl. más betegség velejárójaként) ortopédiai eltérések.

A pontos diagnózis után mindig speciális kezelési terv következik, amit teljes mértékben a gyermekhez adaptálunk. A gyermekortopédiai kezelések között általában a konzervatív kezelések dominálnak, műtéti megoldásra csak a legszükségesebb esetekben kerül sor.

CSECSEMŐKORI CSÍPŐFICAM DIAGNOSZTIKÁJA ÉS KEZELÉSE

A kötelező gyermekortopédiai vizsgálatok már újszülött korban a kórházban elkezdődnek. A 6 hetes kori ultrahangos csípőszűrés során pontos diagnózist állítunk fel a csípőízület állapotáról, így az esetleges rendellenességeket korán ki tudjuk szűrni.A csecsemőkori csípőszűrés a teljesen fájdalommentes. Ezt a vizsgálatot csak 5-6 hónapos korig lehetséges elvégezni, mert ebben a korban a combcsont feje még porcos állagú.

AZ ULTRAHANGOS CSECSEMŐ CSÍPŐVIZSGÁLAT MENETE

A csecsemőkori csípőficam vizsgálata a csípőízületek felmérésével indul. Ezt követően ultrahangos vizsgálatot készítünk, mely által feltárhatók **** olyan ízületi rendellenességek, komplikációk, amelyek a fizikális állapotfelmérés során nem kimutathatók. Ez a két vizsgálat, a csecsemőkori csípőízület szűrővizsgálat. Ez a komplexitás teszi lehetővé az apró eltérések kiszűrését, így tervezhető precízen a megfelelő kezelés a csípőízületi rendellenesség gyors, időben történő megszüntetésére.

GYERMEKKORI MOZGÁSSZERVI DEFORMITÁSOK

A gyermekkori mozgásszervi deformitások időben felfedezve jól kezelhetőek. Általában olyan konzervatív terápiát végzünk, mint a gyógytorna, mely segítségével könnyen lehet az eltéréseken változtatni. Általában a gyermekortopédiai deformitások a lábat és a gerincet érintik. Ezért tartom fontosnak, hogy a mozgásszervi eltérések megállapítását és kezelését, minél előbb, már a gyermekkorban, minden esetben gyermekortopéd szakemberre kell bízni.

LÁBDEFORMITÁSOK

A láb helytelenül rögzült tartása vezethet többek közt a lúdtalp kialakulásához. Általában lapos talppal jön világra a gyermek, majd a későbbi évek során alakulnak ki a boltozatok. 6-7 éves kor előtt nem érdemes beszélni lúdtalpról, de kiemelten fontos rendszeres lábtornát végezni, mellyel a lúdtalp megelőzhető.A szintén az egyik leggyakoribb gyermekkorban előforduló mozgásszervi deformitás, a befelé dőlő boka. A sarokcsont kifelé fordul, és hogy az egyensúly megmaradjon, a boka befelé dől. A szakorvosi vizsgálaton legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a gyermek lábujjhegyre áll. A befelé dőlő boka aktív lábtornával – általában – megszüntethető. Ha túl merev a lábboltozat felépítése, valamint a korrekció már nem javítható lábtornával, a gyermekortopédiai vizsgálatok során szóba jöhet műtéti beavatkozás.

HANYAGTARTÁS, MAJD GERINCFERDÜLÉS

A gerinc helytelen tartása is okozhat mozgásszervi problémákat. A gyors növekedésekor a szülő által is könnyen megfigyelhető változások alakulhatnak ki, például két oldal közötti aszimmetria, valamint a helytelen gerincgörbület. A gerincferdülést előrejelző állapotot nevezzük hanyagtartásnak. A hanyagtartás gyorsan korrigálható mozgásszervi probléma, mely még nem okoz eltérést a gerincoszlop szerkezetében. Ellenben ha mellőzzük a gyógytornát és tartásjavítást kialakulhat a gerincferdülés. Már problémát jelent a gerinc csigolyák elcsavarodása is, ami előrehajláskor jelentős aszimmetriát okozhat. A gerincferdülés megfelelő kezelés nélkül komoly és fájdalmas mozgásszervi panaszokat, gerincbetegségeket okozhat felnőtt korban. A gerinc eltéréseit gyermekkorban a gerincoszlop melletti izmok erősítésével, rendszeres gyógytornával és testmozgással, sporttal lehet ellensúlyozni. Bizonyos mértékű rendellenesség műtétre is sor kerülhet. Serdülőkorban ajánlott ismételten ellenőrzést végeztetni ortopéd szakorvos által.

MILYEN ORTOPÉDIAI MŰTÉTEKET VÉGZÜNK GYERMEKKORBAN?

A gyermekortopédiai műtétek abban az esetben létfontosságúak, amikor a rendellenességeket már nem lehet pozitív irányba változtatni a konzervatív kezelésekkel.A gyermekortopédiai műtétet szükségessé tevő eltérések egyik fajtája a befelé dőlő boka. Ez fáradékonyabb, kevésbé terhelhető lábakat eredményez, amelyek később komoly egészségügyi problémát, gerincferdülést és gyorsabb ízületi kopást okozhatnak. Abban az esetben, ha nem sikerül gyógytornával javítani ezen a komplikáción, szóba jöhet az úgynevezett Calcaneo stop műtét. Ezt a műtétet csak abban az esetben végezzük, ha a láb még növésben van, mivel így a láb boltozata egy megfelelő helyzetben nő tovább. Ezt aműtétet viszonylag ritkán végezzük, de feltétlenül ajánlott a gyermekortopédiai vizsgálat, így kerülhetjük el a későbbi, komolyabb egészségügyi problémákat.Már a terhesség alatt érdemes tervezni a születendő gyermek szűrővizsgálatait. A megelőzésnél nincs fontosabb.

Egyéb mozgásszervi megoldásaink

Megosztható tartalmat olvasott

Facebook
LinkedIn
Email
Twitter

A jelenlegi egészségügyi jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a magánellátásban végzett gyógyítási folyamatot, az állami egészségügyi ellátás keretein belül is végezzük.

Fontos tudni, hogy magánellátásban a teljes gyógyulási folyamatot le tudjuk fedni, professzionális diagnosztikai és műtéti háttérrel, kimagasló szakmaisággal.