artroszkópia

Miért az artroszkópia?

Az artroszkópos sebészet olyan eljárás, amely lehetővé teszi a sebészek számára, hogy lássák, diagnosztizálják és kezeljék az ízületen belüli problémákat. Az artroszkópia, csak kis bemetszést igényel, és egy miniatűr megjelenítő eszköz segítségével végezzük a beavatkozást. Az artroszkópia létezése előtt a sebészek nagy bemetszést végeztek, fel kellett tárniuk az ízületet. A hagyományos műtéti módszer nagyobb fertőzési kockázatot hordoz magában, és hosszabb időt igényel a teljes gyógyuláshoz. Ezzel szemben az artroszkópia kevésbé invazív. Csökken a fertőzés kockázata és rövidebb a gyógyulási időszak. Ma az artroszkópos műtét az egyik leggyakoribb ortopédiai eljárás.

Az eljárás

A műszer tartalmaz egy optikát és világítási rendszert, amely lehetővé teszi a sebész számára, hogy betekintsen az ízületbe. A sebésznek csak kis bemetszést kell végeznie, és az ízületet nem kell teljesen feltárni. A kamera lehetővé teszi a sebész számára, hogy megtekintse a felnagyított képeket egy monitoron, vagy fényképeket, videofelvételt készítsen. Kezdetben az artroszkópot diagnosztikai eszközként tervezték a hagyományos nyitott ízületi műtétek tervezéséhez. A sebész artroszkópot használ az ízületi állapotok diagnosztizálására, amikor a fizikai vizsgálatok vagy a képalkotó vizsgálatok nem meggyőzőek. Az artroszkópia diagnosztikai pontossága kimagasló. Az artroszkóphoz hasonlóan a vékony sebészeti műszereket is kis bemetszéssel helyezünk az ízületbe. Néhány sérülést vagy problémát artroszkópos és nyílt műtét kombinációjával kezelnek.

Az artroszkópos műtétet általában járóbeteg-ellátásként végzik, bizonyos esetekben szükség lehet egy napos kórházi tartózkodásra. A sebész egy vagy több kis bemetszést végez az ízület közelében. Behelyezi az arthroszkópot úgy, hogy különböző szögekből láthassa az ízületet. A gyógyulási idő az a páciens állapotának mértékétől és a műtét nagyságától függ. A sebész tudatja Önnel, hogy mire számíthat. Gyakori, hogy az emberek néhány napon belül visszatérnek a munkába valamint a megszokott életvitelükhöz. Bizonyos esetekben a rehabilitáció ajánlott megerősítésére. Általában több hétig tart, amíg az ízület teljesen felépül.

Előnyök

Az artroszkópia egy kimondottan rövid eljárás. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a tényleges műtét csak perceket vesz igénybe, így kisebb mennyiségű érzéstelenítésre van szükség, mint egy nyitott ízületi műtétnél. A legtöbb páciens ambuláns eljárásban kezelhető, és néhány óra múlva visszatérhet otthonába. Összességében az artroszkópia rövidebb időt igényel a gyógyuláshoz, mint a nyitott ízületi műtét, emellett csökkenti a fertőzés kockázatát, és kevesebb fájdalommal jár, mivel csak kis bemetszést alkalmaznak, és kevesebb környező szövetet érint vagy tesz ki.

A jelenlegi egészségügyi jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a magánellátásban végzett gyógyítási folyamatot, az állami egészségügyi ellátás keretein belül is végezzük.

Fontos tudni, hogy magánellátásban a teljes gyógyulási folyamatot le tudjuk fedni, professzionális diagnosztikai és műtéti háttérrel, kimagasló szakmaisággal.